Vadå studiecirkel?

Kanske har du hört talas om dem? De där studiecirklarna som folk anmäler sig till. De där lite udda kurserna i makramé, stilleben och fågelskådning. Kanske har du bilden av att det är ju mest sysslolösa pensionärer som håller på med sånt. Eller så kanske du tänker att det är det där gifta paret på din gata som ska försöka hitta något gemensamt intresse. Eller så får du upp bilden av den där lite udda typen som inte riktigt passar in. Men studiecirklar är faktiskt fantastiska möjligheter för att utvecklas och fördjupa sin egen utbildning.

Vad kan man göra då?

Det finns tio olika studieförbund i Sverige som erbjuder alla möjliga sorters kurser och cirklar. Det kan vara allt från kurser som sträcker sig över ett läsår till enskilda evenemang som bara är en kväll. Det erbjuds kurser i teater, hantverk, språk, matlagning, dans – allt man kan tänka sig!

De olika förbunden kommer från olika bakgrunder. Till exempel ABF har sina rötter i arbetarrörelsen medan NBV startade i nykterhetsrörelsen. Gemensamt för de allra flesta är en lång historia av folkbildning, av att vara en plats där vem som helst kunde utöka sina kunskaper.

Vad krävs för att starta en studiecirkel?

Kanske har du en idé som du skulle vilja göra en studiecirkel av? Kanske behöver du hjälp att plugga inför högskoleprovet som kommer 2019 och vet inte riktigt hur du ska göra. Kanske har du några kompisar som också vill plugga med dig? Då kan ni starta en studiecirkel!

Det som behövs är att man är minst tre personer som träffas minst tre gånger under en termin. Om du och dina kompisar kan få till det så kan det studieförbund du väljer att använda bistå med material, lokaler – egentligen vad som helst som ni skulle kunna behöva för att lyckas. Har du tur så kanske ett studieförbund i din hemort redan erbjuder en cirkel i högskoleprov för aspirerande studenter.

Hur hittar man ett studieförbund då?

De flesta orter i Sverige har verksamhet som drivs av studieförbund. ABF är Sveriges ledande studieförbund som har verksamhet i hela landet, men NBV, Bilda och Studieförbundet Vuxenskolan är fler studieförbund som bedriver en stor verksamhet med många olika typer av cirklar som säkert skulle passa dig. Kanske du redan känner någon som är aktiv inom ett studieförbund?

Internet är en perfekt källa för att hitta det som passar just dig. Sök på ett intresse och studiecirkel och du kommer garanterat hitta något som passar just dig om det så handlar om en kvällskurs i japanska till att lära sig hur man hanterar en iPad.

Det sägs att kunskap är makt och är det ny kunskap du är ute efter så är de olika studieförbunden rätt plats för att lyckas.