Enligt Folkbildningsrådet finns det över 266 600 stycken studiecirklar runt om i hela Sverige.
Ett studieförbund är en mötesplats för alla olika människor med många olika intressen. Hundratals människor deltar varje år i olika verksamheter som arrangeras av studieförbund av olika slag. Möjligheterna är oändliga och det kan handla om allt ifrån enstaka arrangemang såsom konserter, scenkonstproduktioner, utställningar och liknande till längre kurser i allt ifrån matlagning till specialisttandvård, oavsett vad du är intresserad av så finns det nästan helt säkert en studiecirkel inom ämnet.
Syftet med studieförbunden
Studieförbundens huvudsakliga syfte är att arrangera olika cirklar, alltså kursverksamhet samt att arrangera olika evenemang. Men, de kan också vara behjälplig i olika frågor, till exempel om ditt band behöver hjälp med att hitta en ny replokal, eller din teaterförening behöver lära sig mer om hur ni ska locka fler medlemmar – allt det kan studieförbunden hjälpa er med.
Ett exempel på ett studieförbund som verkligen strävar efter att göra skillnad är studieförbundet som startade flera bokcirklar för att uppmärksamma vikten av högläsning.
Vem som helst kan starta en studiecirkel hos ett studieförbund, allt som krävs är att du och två kompisar – som förmodligen är intresserade av samma sak vill starta en studiecirkel. Studiecirkeln kan startas på något av de 10 stora studieförbunden som finns i Sverige. Deras verksamheter ser lite olika ut och beroende på vilken typ av studiecirkel just ni vill starta så kan det vara värt att kolla upp vilket studieförbund som passar er idé bäst innan ni startar en cirkel. Annars kan cirkeln i sig handla om vilket ämne som helst och förutsatt att ni är över två personer som engagerar sig kan ni vara hur många som helst.
Studiecirklar för alla
Det kan vara värt att också undersöka om något av studieförbunden redan driver studiecirklar inom ämnet, då kan ni ta direktkontakt med dem och antingen haka på deras befintliga verksamhet eller välja att utöka verksamheten genom att sätta er egen prägel på studiecirkeln.
Under de senaste åren har studieförbunden fått mycket uppmärksamhet för att de tar ett så stort samhällsansvar genom sina cirklar och sin riktade hjälp för nyanlända och andra som har haft det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.
Andra orsaker till att studieförbunden verkligen behövs är att de hjälper till att utjämna klyftor i samhället, de kan bidra vid katastrofer eller extrema situationer, hjälpa människor som varit arbetslösa länge och bistå med kunskap och hjälp om mänskliga rättigheter.
Studieförbunden överlever ekonomiskt genom bidrag från staten, deltagaravgifter och olika samverkansprojekt.
Alla kan lära sig något nytt eller fördjupa sina kunskaper inom olika ämnen. Inget ämne är för stort eller litet för att skapa en studiecirkel om det, eller varför inte ta del av något studieförbunds befintliga program?