Studera samtidigt som man heltidsjobbar

Det är aldrig fel att vidareutbilda sig. Du kanske vill omskola dig för att komma in i en ny bransch. Eller ta upp gamla studier som har fallit i dvala. Även om du heltidsjobbar finns det möjlighet att kunna studera samtidigt. Många studier erbjuder kurser på halvfart, vilket kan vara ett bra alternativ för dig som redan jobbar. Då är studietiden längre än på helfart, vilket innebär mindre timmar studier per vecka under en längre tid. Du kan även studera helt på distans. Då lägger du upp dina studier själv, vilket kan vara smidigt att kombinera ihop med ett heltidsjobb. Istället för att behöva gå på lektioner under bestämda tider kan du till exempel plugga på helgerna.

Kan jag fortfarande få CSN?

Concept of training. Wooden bookshelf in form of man head. Science about human. Psychology. A human have more knowledge.

Även om du arbetar kan du få CSN-lån när du studerar. CSN har ett fribelopp som du kan tjäna genom arbete och fortfarande ha rätt till ett studielån och bidrag. För närvarande ligger det på cirka 86 200 kronor per termin. Det är ett ganska högt fribelopp, men det är satt på grund av De nya eldsjälarna som vill kombinera arbete med studier. Med denna regel kan någon som både vill studera och arbeta göra det utan att behöva få sämre ekonomi. Det gör det även lättare att kombinera arbete och studier, då det finns en ekonomisk möjlighet att gå ner på halvtid. Det viktigaste är att lyckas pussla ihop studierna med arbetet så att inget av dina åtaganden blir lidande. Det lättaste sättet att kombinera är att göra det genom att studera på halvfart och, om det går, på distans. Var noggrann med att planera, annars blir det lätt stressigt.