Drömmer du också om att åka utomlands och studera? Få möjlighet att uppleva ett nytt land och en ny kultur samtidigt som du pluggar? Du är definitivt inte ensam och det blir allt fler som tar steget ut i världen med sina skolböcker. Det kan kanske låta krångligt och svårt men det är faktiskt lättare än man tror. Oavsett ålder finns det mängder av möjligheter för studier runtom i världen, allt från lära sig ett nytt språk till höga utbildningar på universitet. Många utbildningar utomlands är idag studiemedelsberättigade vilket gör möjligheterna större att kunna studera med samma förutsättningar som hemma i Sverige.
Vilka olika alternativ har jag?
När du har bestämt dig för att studera utomlands är bra att i första hand bestämma dig för vart och när du vill åka. Naturligtvis måste du även kontrollera att den utbildning du vill gå finns i det land du önskar åka till. Ett sätt är att åka som utbytesstudent via högskolor och universitet i Sverige och då behöver du inte betala någon terminsavgift i den utländska skolan vilket man ofta behöver göra annars. Åker du själv kan du antingen sköta ansökningar och pappersexercis på egen hand eller få hjälp av ett företag som är specialiserade på studier utomlands. Du kan även läsa på distans gentemot en skola/utbildning i Sverige men ändå befinna dig var som helst på jordklotet. Så länge man har en dator och ett fungerande internet spelar det nästan ingen roll var man befinner sig. Att ha studietid i utlandet i sitt CV är ett stort plus när det är dags att söka jobb. En möjlighet att kunna ha fått ett jobb redan innan man reser hem efter sina studier är att anlita ett rekryteringsföretag i Stockholm som jobbar helt videobaserat.
Hur finansierar jag mina utlandsstudier?
I dag är många skolor runt om i världen CSN-berättigade vilket underlättar för de flesta som bestämmer sig för att studera utomlands. Oavsett om det är språkstudier, högskola/universitetsstudier eller distansstudier kan du få studiemedel från CSN. Beroende på hur du åker kostar ibland utbildningen och då kan du även få ett merkostnadslån hos CSN till den avgiften. Något att också tänka på är försäkring. Utanför EU/EES gäller inte våra svenska sjukvårdsförsäkringar utan då måste du ha en separat försäkring om något händer under studietiden. Du kan få lån till din försäkringsavgift och i vissa fall även till resebiljetten till din studieort. Förutom CSN finns det en mängd olika stipendier att söka för att kunna finansiera studierna och du kan hitta förteckningar över dessa hos kommunerna, länsstyrelserna och även biblioteken. Det finns även stipendier att söka hos de utländska universiteten som enbart är till för utländska studenter. Så är du sugen på att uppleva nya kulturer, träffa massa nya människor och på samma gång gå en utbildning är det bara att ta chansen, du kommer inte att ångra dig!