Alternativa sätt att finansiera studier

Det kan finnas många anledningar till att studielån från CSN inte är ett alternativ då man ska finansiera sina studier. Kanske ska man börja studera igen efter en lång tid på arbetsmarknaden, och har redan använt alla veckor man kan få studielån för på tidigare studier. Kanske berättigar den utbildning man valt inte studiemedel från CSN. Kanske vill man helt enkelt inte skuldsätta sig inför framtiden.

Om det sistnämnda är sant, och man således har veckor kvar att utnyttja studiemedel för, kan man i alla fall lugnt använda den del av studiemedlet som är ett rent bidrag, det vill säga som inte är ett lån som man senare behöver betala tillbaka. Då har man en bra grund till sin alternativa finansering av sina studier.bookshelf-791011_640

Ett av de mest självklara sätten att få in extra pengar när man studerar är att jobba. Även många studenter som redan tar studielån arbetar idag extra vid sidan om studierna för att klara ekonomin, och det ger dessutom arbetslivserfarenhet att sätta upp på CV:t. Det kan dock vara en svår balansgång att hinna med både studier och jobb, och hur mycket jobb man känner att man klarar av är upp till var och en. Vanliga extrajobb är till exempel butiksbiträde och servitör, men om du har tur kan du också få ett jobb som är mer inriktat på dina studier. Om du studerar film vid Stockholms universitet skulle du till exempel kunna söka jobb som statist för Crisp Film, ett produktionsbolag i Stockholm. I de städer som har nationer, till exempel Uppsala och Lund, finns också möjligheten att kombinera sitt sociala liv med betalt arbete genom att arbeta för nationerna.

Ett annat sätt att få in några extra slantar varje månad är att söka stipendier. Det finns hundratals, om inte tusentals stipendier att söka, och det kan krävas en hel del arbete att hitta de vars villkor och förutsättningar stämmer in på just dig och sedan formulera en ansökan till stipendierna. Fördelen med stipendier jämfört med lön från en arbetsgivare är dock att de generellt är skattefria pengar, så länge de används för att finansiera studier.

Med dessa medel, i kombination med ett sparsamt leverne, går det att studera helt utan studielån.